Stora flygkatastrofer har gjort oss rädda

”Flyger man högt, faller man länge” har visst en gång en klok man sagt, eller kanske var han inte klok utan realist. Men när allt kommer omkring så är det ändå sant. Genom historien har vi lärt oss att flygplan inte är hundra procent säkra. Det är maskiner och självklart kan det uppstå fel. Genom tiderna har man gjort många säkerhetsåtgärder för att göra flygplanen säkrare. Men oavsett har vi genom tiderna upplevt några stora flygkatastrofer. Problemet med flygplan är att de befinner sig på mycket stora höjder och därför kan de nå enorma hastigheter när de väl störtar ned. Detta betyder att efter en flygplansstörtning finns det oftast inga överlevande, eller väldigt få. Det har bidragit till att en del människor utvecklade flygskräck och bestämde att de inte vill flyga.

De största flygkatastroferna genom tiderna

Ett Asiana Airlines flyg störtar ned under landningen den 6 juli 2013.

Ett Asiana Airlines flyg störtar ned under landningen den 6 juli 2013.

När man pratar om flygkatastrofer kan man inte undgå att prata om 11 september i New York. Här flög två amerikanska ruttflyg in i World Trade Centre. Detta kostade 2700 människor liv. Det blev senare offentligt känt att det var ett terrorangrepp som var orsaken till denna olycka. Katastrofen var dock inte orsakad av något maskinfel i flygplanen. Det var i stället kapare från organisationen Al-Qaeda som störtade planet in i byggnaderna. I Japan i 1985 flög ett flyg in i berget Takamagahara. En våldsam flygstörtning som överlevdes av bara 4 personer, medan 520 andra omkom. I detta fall var det tydligen fel på navigationen som var orsaken till kollisionen med berget. I 1974 hade en marockansk bagagelastare inte stängt luckan till bagageutrymmet ordentligt. Detta resulterade i att luckan slets upp över det franska luftrummet. Följden av detta var minskad kabintryck som ledde till att planet störtade och 346 människor miste livet.

I verkligheten sker det väldigt få flygkatastrofer

Men vi har absolut ingen anledning till att vara rädda för att vi någonsin kommer att vara med om en flygplansolycka. Det händer nämligen mycket sällan att ett plan störtar. Tekniken är ytterst välutvecklad och piloterna är mycket välutbildade. Att flyga är statistiskt sett den säkraste transportformen i världen. Detta är också anledningen till att vi hör om flygplansolyckor i medier. Dels eftersom de sker så sällan, dels för att i samband med en flygolycka omkommer väldigt många oskyldiga människor.